Jamaica förbjuder engångsartiklar av plast

Foto: Pixabay, cc0

Stränder är vackrare utan plastföroreningar. Det har den den jamaicanska regeringen insett – och förbjuder nu engångsplastpåsar, sugrör och frigolit från och med nästa år.

Allt fler länder förbjuder engångsartiklar av plast. I april skrev SMB om att Taiwan lanserat förbud mot engångsartiklar i plast, och nyligen följde Dominikanska republiken efter. Senast i ledet är karibiske grannen Jamaica som i veckan beslöt att förbjuda vissa plastprodukter, och även import, tillverkning, försäljning och användning av engångsplastpåsar. Det rapporterar bland annat organisationen Blankspot om.

Karibiska öarna har, som resten av världen, stora problem med nedskräpning. I Karibien finns många vackra korallrev, och plasten både skadar dem och ökar risken för att de drabbas av sjukdomar. Därför är de karibiska öarnas beslut att förbjuda engångsprodukter i plast extra rimligt – och extra glädjande.

Här hemma är sugrör, bestick och omrörare i plast det femte vanligaste skräpet på svenska stränder. Ännu har inget beslut mot engångsartiklar kommit hit, men i somras förbjöd sverige mikroplast i vissa produkter.

Läs mer om plaståtgärder runtom i världen, och Frankrikes plastförbud, Englands plastpåseavgift och Sveriges mikroplaststopp.


 SMB jobbar emot plastföroreningar. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar