Glädjebeskedet: allt fler tar tåget utomlands

Foto: Max Pixel

Det internationella tågresandet ökar kraftigt bland svenskarna. Klimatet pekas ut som en viktig anledning till att folk väljer tåg framför flyg.  

Det har skett en kraftig ökning av utrikesresor med tåg, rapporterar Dagens ETC.

Jonas Falk, ansvarig för internationell försäljning av Interrailkort på svenska Silverrail, berättar att försäljningen väntas öka med 45-50 procent i år jämfört med 2017.

Även på Centralens resebyrå i Kalmar märker man av det nyväckta intresset. Byrån har nära tredubblat sin försäljning från ifjol.

Stanna på marken-debatten har fått effekter. Det ser vi generellt över hela landet och gäller inom alla åldersgrupper, från ungdomar till äldre och barnfamiljer. Det är en stor omställning på gång och vi har märkt en oerhörd utveckling av Interrail under sommaren, säger ägaren Ivar Karlsson.

Att allt fler svenskar väljer tåg framför flyg har mycket positiva effekter på klimatet. En resenär som tar flyget släpper ut 74 000 gånger så mycket koldioxid som en person som istället tar tåget.

I nuläget går det bara att boka samordnade internationella tågresor på ett fåtal ställen i Sverige. SJ:s internationella resor går bara till Köpenhamn och Oslo.

Men i Tyskland har det statliga tågbolaget Deutsche Bahn nyligen gått ut med att de expanderar möjligheterna för tågresenärer att göra internationella bokningar.

Diskussionen om hur vi ska få ett hållbart resande med lättare och snabbare förbindelser kommer att öka och bli skarpare, och det kommer att gynna resenärerna, säger Jonas Falk till ETC.


SMB driver på för att fler ska ta tåget. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar