Jordbruket viktigt för att bromsa jordens uppvärmning

Foto: Pelle Fredriksson (SLU)

Jordbruket spelar en viktig roll för få jorden att stanna på 1.5 grader, den slutsatsen drar den senaste klimatrapporten från IPCC.

Rapporten tar upp två av jordbrukets bidrag för att snabba på omställningen: dess förmåga att lagra kol och vikten av att odla odla grödor mellan skördarna. Att lagra kol i jorden, genom exempelvis att gräva ner biokol, ger bättre skördar och bättre jordkvalité. Mellangrödor, såsom olika former av bönor, är ett sätt att använda jorden effektivt.

Läs mer: IPCC: Värre konsekvenser vid två grader än tidigare förutspått

Det har lyftas kritik mot att det svenska klimatet inte skulle klara mellangrödor men Thomas Kätter, professor i ekologi på SLU är positiv.

– Vi tittade på fyra olika försök i Sverige som är upp till 25 år gamla. Och vi kunde då konstatera i genomsnitt 320 kilo kol per hektar och år, för varje år som man har en sådan här mellangröda. Och det är ganska mycket, säger kätterer till Sveriges radio.


SMB driver på för ett mer ekologiskt jordbruk. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar