Klimataktivister blockerar kolgruva

Foto: Fossil Free

2017 blockerade representanter från Europas miljörörelse kolgruvor i Tyskland. I helgen är dags för Ende Gelände igen! 

Ende Gelände är samlingsnamnet för ett tyskt nätverk som organiserat motstånd mot brunkolsgruvor i Tyskland sedan 2015. Årets stora aktion startar idag och pågår till 29 oktober. 

Aktionen har planerats länge och engagerat miljöorganisationer runtom i Sverige sedan ett par månader tillbaka. I ett pressmeddelande skriver den deltagande organisationen Fossil Free följande:

IPCCs nya klimatrapport gör det mycket tydligt att klimatet kräver omedelbar handling om världen ska ha minsta chans att klara 1,5 graders målet. Om inte politikerna tar sitt ansvar för vår planet har vi inget annat val än att med våra kroppar blockera växthusgasutsläppen, säger Frida Arevik, aktiv i Fossil Frees Divestera AP-fonderna kampanj.

Organisationen förespråkar icke-våld och arbetar aktivt med frågan om divestering av AP-fonderna, som bland annat investerar i tyska kolindustrin.


SMB kämpar för en fossilfri framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar