Offentlig sektor köper mer svenskt och ekologiskt

Foto: Pulic Domain

Andelen ekologiskt, svenskt och svekologiskt (ekologiskt producerat i Sverige) fortsätter öka i offentlig sektor. Sjukhus och förskolor utmärker sig positivt, medan äldreomsorgen släpar efter.

DKAB har kommit med halvårsstatistik för 2018 gällande inköp av livsmedel i offentlig sektor. Jämfört med första halvåret 2017 har regionerna och landstingen är bättre än kommunerna på att köpa svenskt och ekologiskt.

Läs också: Sveriges kommuner gör för lite för klimatet

Regionernas ekologiska inköp låg i genomsnitt på 40 procent, svekologiska på 24 procent och svenska på 63 procent. Det är framför allt sjukhusköken som står för den stora andelen ekologiskt, med närmare 50 procent ekologiska inköp och 32 procent svekologiskt i sjukhusrestaurangerna.

I kommunerna låg de ekologiska inköpen i genomsnitt på 36 procent, de svekologiska på 22 procent och de svenska på 62 procent. Förskolorna är bäst med dryga 44 procent ekologiska inköp, medan äldreomsorgen ligger sist med knappa 29 procent.


SMB pushar för hållbar mat. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar