Årets julklapp är det återvunna plagget

Foto: Pexels

Hållbarhet är det nya svarta! Kläder från second hand eller av återvunna material spås bli höjdare under granen 2018.

Det är utredningsinstitutet HUI Research, ägt av branschorganisationen Svensk Handel, som varje år utser den produkt som tydligast fångar svenska konsumenters intressen. Julklappen ska också representera den tid vi lever i och stå för ett högt försäljningsvärde.

I år är det återvunna plagget – plagg helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller second hand –  som uppfyller alla kriterierna för årets julklapp. I motiveringen står det att ”det återvunna plagget speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö.”

En trend av nya hållbara julklappar behövs, inte minst sen prognosen för årets julhandel, där svenskarna spås shoppa prylar och mat för nära hisnande 80 miljarder kronor. Här kan du läsa mer om det – och på köpet få fler tips på hållbara klappar!


SMB står på barrikaderna för minskad konsumtion. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar