Brutal väg för ett klimatneutralt EU 2050

Inför nästa veckas klimatmöte i Polen har EU presenterat scenarios för att bli den första stora klimatneutrala ekonomiska zonen. För att nå målet behöver energikonsumtionen halveras samtidigt som 80 procent av elen kommer från sol och vind. Dessutom måste vi då lyckas fånga in och begrava koldioxidutsläpp. 

EU har presenterat åtta scenarios för utsläppsminskningar, varav två skulle leda till målet om klimatneutralitet år 2050.

– Med den här planen kommer Europa att bli den första stora ekonomin som siktar på netto-noll utsläpp till år 2050. Vi sitter på alla verktyg för att kunna vara ambitiösa, säger EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete till BBC.

Förslagen på de tuffa åtgärderna uppskattas inte av alla. Polen och Tyskland väntas försöka bromsa hårdare klimatbeslut, medan Sverige, Danmark och Spanien har bett om klara direktiv för netto-noll utsläpp. Sverige har genom Miljömålsberedningen redan beslutat om att netto-noll utsläpp till 2045.

EU:s scenarios visar hur hårda åtgärder som behövs för att nå klimatmålen, och att det är svårt att bara önska. Hårda mål kräver oftast motsvarande åtgärder, och det är dags att börja jobba för dem.


SMB kämpar för tuffare klimatmål. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar