Efter protester: Kina behåller förbudet mot noshörningshorn och tigerben

Foto: Ung tiger från Ranthambore nationalpark, Indien, Foto: Ola Jennersten/WWF

Kina meddelade för två veckor sedan att de snart kommer tillåta traditionell medicin med noshörningshorn och tigerben, något som varit förbjudet sedan 25 år. Efter skarpa protester runt om i världen har den stora nationen nu skjutit upp planerna tills vidare.

Efter protester från miljöorganisationer världen över meddelade den kinesiska regeringen i måndags att man bordlagt den lagstiftning som skulle tillåta tigerben och noshörningshorn i så kallad traditionell medicin.

Supermiljöbloggen rapporterade för två veckor sedan om att den kinesiska regeringen planerade att lätta på ett 25 år gammalt förbud mot att använda noshörningshorn och tigerben i den minst sagt tveksamma verksamheten.

Miljöorganisationer kallade beskedet för en “dödsdom” för de utrotningshotade djuren: Även om det enligt regeringen endast skulle handla om noshörningar och tigrar som fötts i fångenskap, skulle det i praktiken vara omöjligt att skilja på djurdelar från dessa och från djur som växt upp i det vilda.

Planerna väckte skarpa protester världen över och den snabba vändningen tyder på att Kina har hört kritiken – ett tydligt bevis på hur viktigt det är att nyheter som denna sprids och att protester faktiskt kan få resultat.

Det är samtidigt viktigt att fortsätta granska Kina och andra länder inblandade i handel med utrotningshotade djur. Planerna på att tillåta traditionell medicin igen är inte nedlagda – bara bordlagda. Det lär därför inte vara en fråga om utan när de tar upp planerna igen i framtiden.


SMB bevakar frågan om utrotningshotade djur. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar