Livsmedelsverkets råd till skolor: Håll nere mängden kött

Foto: pdpics.com (CC0)

Nu kommer Livsmedelsverket med nya riktlinjer för skolmat som äntligen tar hänsyn till miljö och hållbarhet. I råden står att skolorna bör hålla nere mängden kött, servera mycket grönsaker, arbeta systematiskt för att minska matsvinnet och erbjuda flera alternativa rätter – varav minst en vegetarisk rätt som alla får ta av. 

Det var fem år sedan råden uppdaterades senast, men nu kommer Livsmedelsverket med nya råd som även inkluderar hur skolmåltiden kan bidra till att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling. Idag äter unga alldeles för lite grönsaker och för mycket kött, enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning av barns matvanor.

– Kan vi vända på den bilden gör vi skillnad för både hälsan och miljön. Här har skolan en mycket viktig roll, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

Några av de nya råden är att dagligen servera minst en vegetarisk rätt som alla får ta del av, och ha ett salladsbord med minst fem sorters grönsaker. Dessutom rekommenderas ett arbetssätt för minskat matsvinn, där första punkten är ”mät, följ upp och sätt tydliga mål” för att minska det onödiga svinnet.

Varje år lägger svenska kommuner sex miljarder kronor på skolmaten, så det är inga småpengar som går ner i barnens magar (eller hamnar i matsalens sopkorgar). Självklart borde råden vara utformade för en så bra framtid som möjligt, för såväl hälsa som för klimat och miljö.


SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar