Nya Zeeland sätter stopp för all ny olje- och gasutvinning till havs

Foto: Pexels

Miljöorganisationer beskriver det som en historisk seger. Nya Zeelands regering har nyligen röstat igenom en lag som förbjuder prospektering efter ny olja och gas i hela landets tillhörande havsterritorium.

Lagen är en del av Nya Zeelands politiska program lett av premiärminister Jacinda Jarderns regering, som syftar till att göra landet koldioxid-neutralt 2050. Även om inte oljeindustrin är en jättestor del av Nya Zeelands ekonomi menar miljöorganisationer där att beslutet kan ha en viktig påverkan internationellt. Havsområdet är den fjärde största sammanhållande ”exklusiva ekonomiska zonen” i världen och kan till ytan nästa mäta sig med hela EU.

Dessvärre berör inte förbudet de 22 tillstånd som redan delats ut till olje- och gasbolag, vilka får fortsätta utvinna obehindrat i upp till 30 år till. Nya Zeelands gröna parti kallar dock lagen ett viktigt första steg. Även Greenpeace hyllar premiärministern för att ha drivit igenom lagen:

Nya Zeeland har stått upp mot en av de mäktigaste industrierna i världen. Modigt globalt ledarskap för den största utmaningen i vår tid har aldrig varit så angeläget och Ardern har antagit klimatutmaningen.”

Det var också Greenpeace som samlade stöd för initiativet. Den allmänna kritiken mot oljeindustrin har varit omfattande i Nya Zeeland. Greenpeace samlade in 50 000 namnunderskrifter vilka togs emot med respekt av premiärministern. Förbudet mot prospektering blev därefter snabbt verklighet och verkade ta oljebolagen på sängen, vilka kallar lagen för en ”ekonomisk katastrof”.

Djuphavsborrning efter olja, som ju annars är ökänt för just katastrofer, är dock inte populärt varken hos naturturism-branschen, fisket eller hos natur- och miljöorganisationer. Bland annat uppger naturorganisationen Forest and Bird att hälften av alla arter av valar och delfiner finns i Nya Zeelands vatten, arter som  riskerar stor skada från oljeborrningen.

Stödet för ett förbud har därmed växt i landet. Lagen är om inte annat ett exempel på hur ett tryck på politiken från folket och från samarbetande organisationer kan ge resultat. Oljan hör helt enkelt hemma under marken.

BONUS: Premiärminister Jacinda Ardern har utmärkt sig tidigare bland politiker för att kalla kapitalismen ett misslyckande och efterfråga bättre välfärdsmått än BNP.

Miljö online2

Liknande artiklar