SMB Kultur

Recension: Fyndig ekopoesi för allmänheten

Foto: Tore Hagman / IBL Bildbyrå

I diktsamlingen Mörk grön haiku samlar poeten Birk Andersson sina funderingar och tankar om miljöfrågan i haikuform. Joel Gordon Hultsjö har läst den nysläppta boken och upptäcker en överraskande och skickligt fyndig liten bok.

En dikt behöver inte ha ett politiskt budskap. En dikt måste dock ha en djupare innebörd. Något som går bortom ordets själva betydelse, en betydelse som går att finna mellan raderna, bakom raderna eller i hur raderna är uppställda.

Birk Anderssons diktsamling Mörk grön haiku gör allt detta på ett subtilt men skickligt sätt. Den tunna grönfläckiga boken handlar om vår klimatkris och är uppdelad i tre delar, där varje kapitel har fått namn efter ett ord i bokens titel. Boken är lekfull i sin stil men seriös i sitt budskap.

Vi får först läsa om det mörka: översvämningar, livsmedelsbrist och ledsna isbjörnar. Sedan kommer det gröna, det vackra: körsbärsträd i full blom, solmogna tomater och att gå barfota i gräset. Sista kapitlet heter haiku och handlar om ångest, skrivkramp och att förstå strukturer.

I de två första kapitlen är nivån hög och efter varje dikt fylls läsaren av en tankeställare. Ett belysande exempel för Anderssons förmåga att plantera frågor hos sina läsare är denna namnlösa Haiku:

Dysterkvistar

Har trädet

Utan fåglar

Detta förändras dock i det sista kapitlet. De fyndiga dikterna som tidigare gömde ett ögonöppnande budskap om klimathotets konstanta närvaro i människors liv försvinner och ersätts av skämtsamma ordlekar. Ordkonsten består, men poesin, och djupet, försvinner

Birk Anderssons novellsamling är en samhällskommenterande och fyndig liten bok vars första två tredjedelar överraskar sina läsare med ett hårt budskap bakom lekfulla liknelser. Men när klimattemat lämnas, och Andersson ger sig ut över andra jaktmarker i det avslutande kapitlet, går författaren vilse bland klyschor och plattityder.

I slutändan är detta en bok som rekommenderas för alla som vill ta sig ann klimatfrågorna i en annorlunda, lekfull men lättillgänglig form.

Miljö online2

Liknande artiklar