Svenskt oljeraffinaderi på väg att bli landets största utsläppare

I veckan beslutar mark- och miljödomstolen om den omstridda utbyggnaden av oljeraffenaderiet Preemraff i Lysekil. Motståndet mot projektet har tystnat, men konsekvenserna beräknas bli ödesdigra för klimatet.

Enligt Preemraff skulle utbyggnaden innebära en fördubbling av raffinaderiets koldioxidutsläpp. Detta skulle innebära att anläggningen blir den som släpper ut mest koldioxid i landet. Detta är något som Inge Löfgren, ordförande för Naturskyddsföreningen i Lysekil, tror skulle vara katastrofalt

– Vi står inför en klimatkatastrof där ingenting kommer att bli sig likt igen, säger Inge Löfgren, ordförande för Naturskyddsföreningen i Lysekil. Och ändå fortsätter man med planerna att bygga ut för ännu mer fossila bränslen. Det ligger helt fel i tiden.

Beslutet ligger nu i mark- och miljödomstolen, och beslut väntas denna vecka. Domstolens förmåga att potentiellt hindra utbyggnaden är dock begränsad, eftersom lagstiftning av koldioxidutsläpp regleras på EU-nivå. Bygget är beräknat till 15 miljarder kronor.


SMB bevakar frågan om Sveriges koldioxidutsläpp. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar