Miljöaktivister åtalas i Slovakien

Förra veckan arresterades 12 miljöaktivister utanför den slovakiska staden Prievidza när de protesterade mot kolindustrin. Aktivisterna står nu inför åtal på flera punkter.

Miljöaktivisterna från Slovakien, Tjeckien, Finland, Tyskland och Belgien protesterade mot kolindustrin i landet och avtalen som slutits mellan den slovakiska staten och gruvföretagen i landet. En banderoll hängdes upp på ett gruvtorn tillhörandes gruvföretaget HornaUpper Nitra Mines (Hornonitrianske bane Prievidza, HBP). Kort därefter arresterades aktivister av beväpnade poliser.

Greenpeace Slovakien är bestörta över polisens agerande.

Att åtala dessa icke-våldsamma demonstranterna som står up för oss alla är fullständigt oresonligt och gör oss frågande inför rätten att fredfullt i en demokrati, säger Julia Sokolovicova som är politisk representant för Greenpeace central- och östeuropeiska organisation.

Aktivisterna är anklagade för att ha ”medvetet äventyrat verksamheten hos ett generellt välgörande företag”. Efter ett beslut från slovakiska riksåklagaren är nu de 12 aktivisterna frisläppta, men de är fortfarande anklagade för brott.


SMB kämpar för en värld fri från fossila bränslen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar