Sveriges största solcellspark slår rekord

Foto: U.S Air Force

Efter bara tre månader sedan det första spadtaget står Sveriges största solcellsparken klar utanför Göteborg.

Den nya solcellsanläggningen, med det väl valda namnet Nya Solevi, kan försöja 1 100 villor med 5 500 kWh el per år. Detta varierar givetvis beroende på väder och mängd soldagar under året. Detta gör den dubbelt så effektiv som den tidigare rekordhållaren utanför Varberg, anläggningen Solsidan.

Men det som förvånat mest med projektet är inte effektiviteten, utan hastigheten på projektet.

– Det var en stor utmaning att installera 20 000 solpaneler på åtta veckor, men det känns kul att vi lyckades. Det visar också hur skalbar tekniken är – det finns inget annat energislag än solkraft som går så här snabbt att bygga ut, säger Erik Martinson som är vd på Svea Solar som levererat solcellerna.

Detta är endast första steget för sollcellsprojektet av Göteborg el, som står bakom solcellsparken. Målsättningen fram till 2020 är att anlägga solcellsparker med en kapacitet på 10 megawatt.

Miljö online2

Liknande artiklar