Antalet fjällrävar i Skandinavien ökar

Foto: Brian Anderson

Antalet fjällrävar har ökat med tio procent sedan 2014. Detta är tack vare ett nytt samarbete mellan norska och svenska myndigheter.

De nya metoderna används av svenska Naturvårdsverket och dess norska motsvarighet institutet för naturforskning (NINA), rapporterar Sveriges Radio. Kärnan i metoden är att forskarna nu har fokuserat på var fjällrävens basföda är bosatt, för att kunna hitta deras lyor. Detta innebär i fjällrävens fall smågnagare. Med denna metod visar det sig att antalet fjällrävar i Norge och Sverige ökat med tio procent sedan 2014.

I början av 2000-talet fanns det 40-60 fjällrävar i Sverige. I dag finns det enligt Naturskyddsverket över 112 stycken. Det är en dubblering på 19 år.

Fjällräven fridlystes 1928 i Sverige men har sedan dess återhämtat sig på grund av flera framgångsrika åtgärder av Naturvårdsverket och WWF.


Supermiljöbloggen bevakar frågor om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar