Miljöorganisationer stämmer franska staten – får stöd av två miljoner invånare

Foto: Eugene Dorosh

Historiskt stort stöd för rättsprocess där franska staten anklagas för att inte ha agerat mot klimatförändringarna.

Den 18 december inledde fyra franska miljöorganisationer, däribland Greenpeace och Oxfam, en rättsprocess mot den franska staten. Anledningen är att staten inte gjort tillräckligt för att hejda klimatförändringarna. 

Under den gångna månaden har stödet för kampanjen, som kallas ”the Case of the Century”, vuxit enormt. Över två miljoner fransmän har skrivit under namninsamlingen som stödjer processen, vilket är mångdubbelt fler än någon annan namninsamling i Frankrikes historia.

Det innebär också att kraven på bättre klimatpolitik är större än stödet för rörelsen Gula västarnas kampanj för billigare bränslepriser, som för närvarande har knappa 1,2 miljoner underskrifter.

Stämningen mot franska staten är ett i raden av rättsfall där juridiken blivit klimatkampens nya vapen. Över hela världen drar medborgare och organisationer stater och storföretag inför rätta för att kräva en snabbare och rättvisare klimatomställning. I Nederländerna har nu domstolarna beordrat staten att skärpa målen för utsläppsminskningar av växthusgaser.

Den franska staten har två månader på sig att svara på miljöorganisationernas första krav.


SMB bevakar de juridiska striderna för klimatet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar