Oljefond slutar investera i norsk olja

Foto: Flickr

Den norska oljefonden har beslutat att sluta investera pengar oljebolag.

Besluter gäller alla verksamheter som arbeter med utvinning och produktion av olja och gas, och kommer ske över en odefinierad tid framåt, rapporterar Dagens Industri. Bakom beslutet ligger en målsättning hos Norska oljefonden att minska oljeprisrisken för norsk ekonomi.

Den norska oljefonden, som räknas som världens största fond med ett marknadsvärde på 9, 000 miljarder norska kroner, äger 4, 1 miljoner aktier i det svenska oljebolaget Lundin Petroleum. Det är 1, 2 procent av hela bolaget.


SMB bevakar övergången till fossila bränslekällor. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skri­ben­ter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

>>Läs mer om vad vi vill göra här

Miljö online2

Liknande artiklar