Stämningsansökan avslås – kontroversiellt dammbygge fortsätter

Foto: Pixabay.com

Miljöorganisationer lämnade förra året in en stämningsansökan mot ett kontroversiellt dammbygge i Sumatra, Indonesien. Regional domstol meddelade förra veckan att ansökan avslås.

Stämningsansökan mot dammprojektet i Sumatra avslogs förra veckan i provinsens domstol, rapporterar Mongabay. Enligt domstolens beslut påfanns inga brister i den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts i dammplaneringen,  trots att forskare pekat ut stora luckor i beskrivningen av de ekologiska implikationerna. Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om vittnesmål om förfalskade underskrifter i miljökonsekvensbeskrivningen och andra kontroversiella aspekter hos dammprojektet, vars planer nu alltså ser ut att kunna fortsätta obehindrat.

Enligt miljöorganisationer hotar det kontroversiella dammprojektet den biologiska mångfalden för hela regionen, i synnerhet den utrotningshotade Tapanuliorangutangen vars population endast består av cirka 800 individer. Dammprojektets kringliggande infrastruktur, och de många vägar som skulle behöva byggas, skulle innebära en omfattande fragmentering (uppdelning) av regnskogen och den hotade orangutangartens habitat. Ytterligare uppdelning av den minimala populationen skulle göra orangutangerna ännu mer sårbara för människor och drastiskt försämra deras förmåga till fortplantning.

Bank of China, som kritiserats för lånet till dammprojektet, annonserade nyligen att de noterat oron kring det och kommer se över det lån som givits till projektet, även om det förstås är oklart om det kommer leda till någonting.

Miljöorganisationerna ser nu över möjligheterna till en överklagan. Tapanuliorangutangen upptäcktes först 2017 och världsunik för den regionen där dammen planeras. Det vore en fruktansvärd förlust om den nyupptäckta arten skulle försvinna igen inom ett par decennier.


SMB bevakar frågan om utrotningshotade arter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar