UR-Plays gömda streamskatter

Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Det är inte alltid lätt att hitta rätt i havet av dokumentärer och tv-serier om klimatet och miljön på internet. SMB hjälper till på vägen och gräver oss ner i UR-plays utbud i jakt på ett par guldklimpar.

  1. Miljökämpen i Iran.

Denna självbiografiska dokumentär handlar om den iranska kvinnan Hayedeh Shirzadis liv och hennes kamp för att förbjuda dumpningen av sopor i hennes hemstad Kermanshah i Iran. Det kanske låter som en bagatell, men det krävdes en tysk doktorsexamen i lantbruksvetenskap och en stark vilja för att som kvinna kunna åta sig denna uppgift. Rekommenderas för alla som är intresserade av vilken kraft och envishet som kan förändra ett land.

Filmen är  51 minuter lång och tillgänglig till 31 juli 2020.

2. Klimatförändringens hjältar

I dokumentärserien Klimatförändringens hjältar följer vi den welshiska naturgeografen Siwan Davies genom världen i klimathotets fotspår. Varje avsnitt är indelat efter platserna hon besöker och i varje avsnittet hör vi lokala klimataktivister, myndighetsföreträdare och forskare som spårar klimatförändringarnas påverkan bakåt i historien.

En dokumentär för den historiska intresserade klimatnörden likväl för den som vill ha en crashcourse i hur miljöförändringar påverkar olika delar av världen på olika sätt.

Varje avsnitt är på cirka 50 minuter och serien är i flera delar. Det tredje avsnittet släpps den 29 mars.

3. UR Samtiden: det här förändrar allt – samtal med Naomi Klein

2014 tog den redan tidigare kända kanadensiska journalisten Naomi Klein västvärlden med storm med sin faktafyllda bok Det här förändrar allt: Kapitalismen kontra klimatet. I detta samtal från 2015 i Stockholms kulturhus så diskuterar Klein med klimatforskningens superstjärna Johan Rockström om boken. Samtalet berör allt mellan himmel och jord, och är en bra introduktion till Kleins gedigna journalistiska arbete.

Rekommenderas för alla som vill fundera kring klimatet och miljöns relation till samhället.

Samtalet är 60 minuter långt och finns tillgängligt fram till 1 juli 2020.


+ swishtext

Rubrikförslag: Tre streamskatter till helgen

Miljö online2

Liknande artiklar