Kommuner lägger egna klimatbudgetar

Som en del av ett forskningsprojekt vid Uppsala Universitet så har ett flertal svenska kommuner fått en egen klimatbudget uträknad åt sig. En av dessa kommuner är Skellefteå kommun i Västerbotten.

Ramarna för projektet är att se hur försökskommunerna ska kunna anpassa sig för att nå målen i Parisavtalet. Enligt Jan Tarras-Wahlberg, som jobbar på Skellefteå kommun med samhällsplanering och hållbarhet, är de största utmaningarna inom industrin och transportsektorn.

– Det är industrin och transporter och arbetsmaskiner som kanske är svåra att konvertera till eldrift. Då har ju kommunen kanske inte jättestor del i det. Men vi måste vara med och trycka på och samarbeta med dem som bor och verkar i kommunen, säger Krister Gustafsson till SRs program Klotet

Om den uträknade budgeten skulle sättas i kraft, skulle Skelleftå kommun behöva minska sina koldioxidutsläpp med 16,4 procent per från år 2020 till 2040, för att uppnå målen i Parisavtalet. Det kommer innebära stora förändringar för en stor kommun med över 70 000 invånare.


SMB rapporterar om klimatförändringarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

>>Läs mer om vad vi vill göra här

Miljö online2

Liknande artiklar