Biologiska mångfaldens dag – såhär kan du bidra

Foto: Myriams-Fotos

Redan 2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald för att uppmärksamma hoten mot densamma. Klimatförändringar, ett expanderande jordbruk, avskogning och miljöförstöring är några av de bakomliggande orsakerna till att mångfalden minskar idag.

I Sverige väljer allt fler att uppmärksamma denna dag och i år anordnas rekordmånga 252 event i hela landet. Men kampen för att bevara den viktiga biologiska mångfalden pågår naturligtvis inte bara en dag om året.

Om du är nyfiken på vad du kan göra för att påverka genom din trädgård, balkong eller kanske bostadsrättsförening har Naturskyddsföreningen sammanställt en bra checklista för små och stora åtgärder. Är 2019 året då den vältrimmade gräsmattan istället blir en äng?

Ytterligare ett tips från undertecknad är att möta sommarens pollinatörer med vördnad och ett ”tack för din ekosystemtjänst” istället för det mer traditionella skriket och slaget. Alla kan vi vara med och hjälpa.


SMB granskar medias miljöbevakning. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar