SMB Kultur

Överkonsumtion och klimatavtryck i Cannes

Kändisar, potentiella pristagare och internationella filmskådespelare flyger varje år till den lilla kuststaden Cannes för att hylla de bästa filmerna från det senare året. I år är dock promenaden längs den röda mattan inte lika behaglig som vanligt. Kritiken mot festivalens enorma miljöpåverkan har blivit veckans snackis. 

Kritiken kommer från den franska miljöorganisationen ADEN (Association pour la defense de l’environment et de la nature), som uttalat sig i franska medier om filmfestivalens stora slöseri med naturresurser och dess ohållbara resvanor. Staden tredubblar sina invånare under dagarna, röda mattor byts ut flera gånger per dag och de privata flygplanen och lyxyachterna flockas till Cannes.

– Ett slöseri utan dess like, kommenterade Geneviève Huchet, ordförande för ADEN i helgen om den just nu pågående filmfestivalen, rapporterar flera franska medier.

Läs vår recension av dokumentären Antropocen: den mänskliga epoken.

Även den franska dokumentärfilmaren och klimataktivisten Cyril Dion uppmärksammar filmfestivalens stora klimatpåverkan.

Vi befinner oss mitt i en existentiell kris där arter utrotas och klimatförändringen går mycket fortare än vi någonsin kunnat föreställa oss. Fortsätter vi så här kommer vi att leva i en riktig skräckfilm år 2049, säger han till France 3.

Om det är någon bransch som verkligen kan belysa klimathotet, så borde det vara filmbranschen påpekar Dion. Vi får hoppas att filmfestivalen tar till sig av kritiken.


SMB rapporterar om klimatförändringarnas relation till kulturbranschen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

Miljö online2

Liknande artiklar