Storbritannien förklarar klimatnödläge

Foto: Pixabay.com

Som det första landet i världen har Storbritanniens parlament förklarat ett nödläge för klimatet. Men oppositionspartiet Labour tycker att ansvaret är alltför löst formulerat.

Klimatnödläget innebär inga bindande åtaganden från regeringens sida, men är ett viktigt steg mot att landet tar ansvar för sina klimatutsläpp. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn, som lade fram det ursprungliga förslaget, är kritisk mot att den slutgiltiga nödlägesförklaringen inte innehåller några bindande åtaganden, men tror att det kommer bli ett stort steg framåt för det globala miljöarbetet.

Vi lovar att arbeta så nära som möjligt med länder som är seriösa med att förhindra en klimatkatastrof och vi lovar att göra klart för USA:s president Donald Trump att han inte kan ignorera internationella överenskommelser och att vidta åtgärder för att hindra klimatkrisen, har Jeremy Corbyn tidigare sagt, enligt BBC. 

Utlysningen ses som ett svar på de protester som miljörörelsen Extinction Rebellion utfört i London de senaste veckorna, då de bland annat blockerat gator för att uppmärksamma politikerna om behovet av ett nödläge för klimatet.


SMB följer den internationella klimatpolitiken. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

>>Läs mer om vad vi vill göra här

Miljö online2

Liknande artiklar