Texaslag kan likställa oljeprotest med mordförsök

I den amerikanska delstaten Texas har en nytt lagförslag nått nästa instans, som kan få allvarliga konsekvenser för miljörörelsen i delstaten.

Om lagen träder i kraft, så kommer det innebära att straffet för att blockera eller ockupera en oljeanläggning landar på samma straffnivå som mordförsök i delstaten Texas. Det innebär att en klimataktivist kan få upp till tio års fängelse för att protestera mot oljeindustrin.

Det är ett anti-protest förslag, som gynnar fossilindustrin och företag över folket, säger Frankie Orona, Ordförande för the Society of Native Nations, till tidningen The Austin American-Statesman.

Detta lagförslag är bara det senaste som har tagits upp i USA som ämnar att hindra motstånd mot dess mäktiga oljeföretag. Klimataktivister får alltså inte bara motstånd från Donald Trump i Washington, utan  även på lokal nivå.


SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar