Urinvånare tar tillbaka skogsrättigheter

Foto: Public domain

En miljon hektar av regnskog har räddats av en stam i Ecuador efter år av kamp.

Urinvånarfolket heter Waorani och har bott och kämpat för regnskogens rättigheter för århundranden. De senaste decennierna har kampen förts med ett oljebolag allierade med Ecuadors regering, och som vill prospektera för olja i delar av Amazonas hotade regnskogar.

Idag har vi skyddat vår skog från oljeborrningar; vi har skyddat vårt vatten för föroreningar; vi har skyddat våra barn från sjukdomar. Det här är ett juridiskt föredöme för urinvånares rättigheter, sa Oswanda Nenquimo, talesperson för Waoranifolket, i ett pressmeddelande.

Ecuadors regering har dock signalerat att de planerar att överklaga beslutet. Det har startats en namninsamling för att uppmärksamma världen om den orättvisa behandlingen av Waoranifolket och regnskogen i Ecuador.


SMB rapporterar om kampen om regnskogens rättigheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.
>>Läs mer om vad vi vill göra här

Miljö online2

Liknande artiklar