Världens floder ’svämmar över’ av antibiotika

Foto: Free-Photos

En ny studie hittade antibiotika i två tredjedelar av testade floder. Studien är den största som gjorts på ämnet och jämförde resultat från 72 länder.

Många av floderna, bland annat Thames och Tigris, innehåller farliga mängder antibiotika. Antibiotikaresistens är ett växande globalt folkhälsoproblem, och medicinen sprids från människor och djur via avfall och läckor i reningsverk.

Speciellt i låginkomstländer med bristfällig vattenrening hittades ohälsosamma nivåer medicin – i flera kenyanska floder var koncentrationerna så höga att alla fiskar hade dött.

Forskarna bakom rapporten vill belysa risken att de höga nivåerna antibiotika i naturen riskerar att resultera i mer resistens.

Det är ganska läskigt och deprimerande. Vi skulle kunna få stora delar av naturen som har så mycket antibiotika i sig att det påverkar resistens, sa Alistair Boxall, miljövetare på Yorks universitet och en av ledarna för studien.

Det blir till att tänka över om man behöver det där köttet (speciellt det importerade) och den där antibiotikadosen både en och två gånger, helt enkelt.


SMB skriver om de dolda miljöproblemen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

Miljö online2

Liknande artiklar