Elproblem hejdar företags klimatomställning

Foto: TheDigitalArtist

Rapporterna om kapacitetsbrist i det svenska elnätet har duggat tätt på senare år, en utveckling som oroar näringslivet. Igår kom det senaste bakslaget när E.ON nekade Pågen-bageriets önskade expansion. Varför? De kan inte garantera att det finns tillräckligt med el.

Vi befinner oss just nu i en tid av stor omställning där allt fler produkter och tjänster digitaliseras och elektrifieras. Det är många gånger bra ur klimatsynpunkt, men desto knepigare för vårt elnät som på flera håll inte uppdaterats sedan 50-talet.

Tillgång till billig, fossilfri el har länge lockat utländska företag till Sverige. Flera stora IT-företag som Facebook, Amazon och Microsoft har redan etablerat sig i vårt avlånga land.

Men nu flaggar alltså näringslivet för att Sverige kan komma att gå miste om stora investeringar till följd av dålig elsäkerhet. Enligt Energiföretagen skulle kapacitetsbristen i värsta fall kunna kosta samhället 150 miljarder kronor om året i förlorade investeringar.

Samhällskostnaden av det bristfälliga elnätet blir ännu högre om man sätter den i relation till klimatomställningen. För att möta klimatkrisen behöver elektrifieringen av infrastruktur, produkter och tjänster gå mycket snabbare. Ett underprioriterat elnät riskerar att hejda den utvecklingen.


SMB skriver om de stora samhällsutmaningarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

Miljö online2

Liknande artiklar