Käppar i hjulet för Sveriges värsta utsläppare: Preemraff ska prövas igen

Foto: Preem

I förmiddags gav Mark- och miljödomstolen sitt besked: utbyggnaden av Preemraff ska prövas igen i domstol. Planerna på att fördubbla utsläppen från oljeraffinaderiet i Lysekil kan därmed stoppas.

Nya huvudförhandlingar kommer preliminärt hållas i början av 2020. Beslutet möttes med glädje bland miljöengagerade.

Det är absolut det bästa besked vi kunde fått. Det är ju ingen färdig vinst, det handlar bara om att fallet ska tas upp av Mark- och miljööverdomstolen så nu hoppas vi att de använder sig av miljöbalken och att man följer Parisavtalet samt alla andra miljökonventioner som kräver av oss att minska utsläppen och inte tillåter en utbyggnad, säger aktivisten Agnes Lansrot från Extinction Rebellion till ETC.

Om utbyggnaden får grönt ljus skulle det innebära att anläggningens utsläpp dubbleras och att den blir den värsta utsläpparen av koldioxid i Sverige. Byggnationen motiveras från Preems håll av att IMO:s krav på renare fartygsbränsle, och skulle sänka svavelhalten i bränslet som raffinaderiet producerar.

Alternativet att inte bygga ut skulle inte betyda att vi räddar världen, utan bara att någon annan producerar samma produkter men med betydligt högre utsläpp. Vi har det mest energieffektiva raffinaderiet i Europa. Efterfrågan på produkter är större än någonsin globalt, och det är inte så att efterfrågan skulle minska om Preem inte fanns, sa Peter Abrahamsson, Preems VD, till Dagens ETC.

Oavsett vilket perspektiv man tar så blir det nu mer väntan på det slutgiltiga beslutet i Sveriges värsta utsläppsdrama.


SMB sprider kunskap om den globala upphettningen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

Miljö online2

Liknande artiklar