Trafikverket vill göra våra vägar gröna och digitala

Trafikverket presenterar konkreta åtgärder för hur vägtransporterna ska bli mer digitaliserade och samtidigt minska sektorns idag mycket höga klimatpåverkan.

I åtgärdspaketet föreslår Trafikverket bland annat att kommuner ska kunna testa och bygga ut digital infrastruktur för så kallad geofencing. Idag kan städer införa miljözoner där exempelvis bara elbilar får köra. Men det är nästintill omöjligt att se till att reglerna efterlevs. Geofencing är en teknik som löser problematiken genom att göra det möjligt styra vilka typer av fordon som kan köra in i miljözoner.

Ett annat förslag är att gröna körfält ska införas. Det innebär att fordon som kör fossilfritt får möjlighet att köra förbi köer i ett separat körfält. Dock riktar sig förslaget främst till fossilfria näringslivstransporter. Men vid kapacitet ska även fossilfria personbilar tillåtas köra i separata körfält. Syftet är att skapa incitament för företag och individer att övergå till fossilfria transportmedel genom ökad framkomlighet.


SMB bevakar klimatomställningen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar