Palmolja i över 50 populära glassorter

Foto: https://pixabay.com/photos/ice-cream-cone-strawberry-ice-cream-926426/

Lockad av svalkande glass i sommarhettan? Tyvärr är grädde, ägg och socker inte de enda ingredienserna. 

När Råd & Rön granskade innehållet i de stora matkedjornas glasskylar hittades palmolja i över 50 produkter. Bland glassarna fanns bland annat populära sorter som Sia Glass glassbåtar och GB Glaces Daim samt Sandwich. Även Coops, Icas och Hemköps egna märken, med exempelvis kulglass i tresmak, innehöll alla palmolja.

Palmoljeproduktionen skövlar regnskog i bland annat Indonesien, vilket får förödande konsekvenser för både biologisk mångfald och klimatutsläppen.

Företagen skyller ifrån sig med att palmoljan de använder är certifierad. Men många miljöorganisationer underkänner certifieringarna.

– Den övergripande frågan är att vi hugger ned för mycket regnskog och planterar palmoljeträd istället. RSPO-certifieringen är förstås bättre än inget alls, men vi tycker inte att den i sin nuvarande form garanterar mot skogsskövling, säger Naturskyddsförningens generalsekreterare Karin Lexén.

För att se hela listan över glassarna som innehåller palmolja, läs Råd och Röns artikel.


Supermiljöbloggen skriver om miljö och klimat. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

>>Läs mer om vad vi vill göra här

Miljö online2

Liknande artiklar