Samiska ungdomar överklagar EU-domstolens klimatbeslut

Betande renar
Foto: Public Domain

I ett historiskt rättsfall stäms EU för sin otillräckliga klimatpolitik av tio familjer och en grupp unga svenska samer. Efter att EU-domstolen avslagit fallet överklagas nu beslutet. 

I maj förra året lämnade den svenska samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra tillsammans med tio familjer från hela världen in en stämningsansökan mot EU.

Initiativet, som kallas People’s Climate Case, bygger på vittnesmål från människor som redan märker av klimatförändringarna. SMB har tidigare rapporterat om hur klimatförändringar slår hårt mot samer när renarna får svårare att hitta föda.

Familjerna och de unga samerna menar att EU:s klimatmål om att till 2030 minska utsläppen med 40 procent jämfört med 1990 års nivåer är långt ifrån tillräckligt för att skydda människors liv, försörjningsmöjligheter och grundläggande rättigheter.

I början av juli i år meddelade EU-domstolen att de avslår gruppens fall. Det dröjde inte länge innan Sáminuorra och familjerna överklagade. Nu följer ytterligare några månaders väntan innan beslut från domstolens överklagandeinstans kommer.


Supermiljöbloggen följer klimatkampens nya vapen – juridiken. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar