Stora klimatstrejker 20 och 27 september

Foto: Fridays for future

I samband med FN:s klimattoppmöte hålls protester mot passiva politiker och makthavare. 

Den 23:e september håller FN:s generalsekreterare António Guterres ett specialinsatt klimatmöte med världens ledare. För att sätta press på förhandlingarna kommer Fridays for future genomföra två globala strejker under samma vecka.

Startskottet för protesterna går med en skolstrejk fredag 20 september där miljontals skolelever väntas gå ut på gatorna. Veckan därpå, fredag 27 september, är det dags för alla att gå man ur huse för storstrejk.

I nuläget väntas strejker äga rum i nära 2300 städer världen över. I flera länder väntas även fackföreningar delta i strejkerna. De svenska fackförbunden har dock nobbat Greta Thunbergs offentliga inbjudan.

Totalt kommer strejker hållas på 92 platser i Sverige. Hitta din lokala strejk på www.fridaysforfuture.org.


SMB vill också att vuxenvärlden och politikerna tar ansvar och pushar därför klimatdebatten framåt. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

Miljö online2

Liknande artiklar