Biologisk mångfald ger större skördar

Foto: Pixabay (CC0)

Åkrar med större biologisk mångfald ger också större skördar. Det visar en omfattande internationell studie med data från nästan 1500 jordbruksfält världen över.

Jordbruket har alltmer riktat in sig påstora åkrar, på bekostnad av ängs- och betesmarker. Det leder till att viktiga djur och insekter försvinner, att ekosystem påverkas och att skördarna blir mindre.

– Studien har därför en direkt betydelse för hur vi sköter våra jordbrukslandskap. Genom att gynna biologisk mångfald kan ökad pollination och naturlig skadedjursbekämpning medföra större skördar, alternativt att behovet av bekämpningsmedel minskar när vi har en större naturlig kontroll av skadegörare, säger Henrik Smith, professor i zooekologi och föreståndare på Centrum för miljö- och klimatforskning (CEC) på Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Den nya studien har undersökt två ekosystemtjänster, pollination av grödor samt naturlig biologisk kontroll av skadegörare, och sett att åkrar med större biologisk mångfald ger en högre avkastning.

– Jag blev förvånad över att effekten av antalet olika arter var så stark. Resultaten visar på vikten av att bibehålla biologisk mångfald i jordbrukslandskapet, inte bara för arternas egen skull, utan även för att bibehålla ekosystemtjänster som är viktiga för jordbruksproduktionen, säger Henrik Smith.

I studien har totalt över hundra forskare över hela världen bistått med data från cirka 1 500 jordbruksfält – allt från kaffeplantager i Indien och sädesfält i USA, till mangoplanteringar i Sydafrika och rapsfält i södra Sverige.


Supermiljöbloggen driver på för en hållbar matproduktion. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

>>Läs mer om vad vi vill göra här

Miljö online2

Liknande artiklar