Fördelar med elbilar kan slås ut av stadsjeepar

Foto: Pexels

Antalet fossiltunga stadsjeepar växer i stadig takt. Nu varnar internationella energiorganet IEA för att ökningen riskerar att neutralisera utsläppsminskningarna från den ökade försäljningen av elbilar.  

IEA:s nya rapport förutspår att försäljningen av elbilar kan tiodubblas fram till 2030, rapporterar Sveriges radio. Tyvärr riskerar miljö- och klimatvinsterna från elbilarna ätas upp av det växande antalet stadsjeepar.

Enligt rapporten står stadsjeeparna för 40 procent av världens alla nysålda bilar. I Sverige har utvecklingen gått ännu fortare. Här har andelen nya stadsjeepar fördubblats de senaste fyra åren. Eftersom stadsjeeparna både är större och tyngre än många andra bilar blir bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen högre.

Enligt ny statistik som i veckan presenterades av Naturvårdsverket står transporter för de största delarna av Sveriges ökade utsläpp. Att minska klimatpåverkan från bilsektorn är alltså en knäckfråga för att kunna ställa om från fossilt till förnybart.


SMB rapporterar om klimatförändringarna. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

>>Läs mer om vad vi vill göra här

Miljö online2

Liknande artiklar