Bröd till både vardag och fest

Foto: Agnes Bondesson

Bröd kan man variera i oändlighet, men här kommer recept på ett bröd som passar till både vardag och fest och som är väldigt enkelt och går snabbt att förbereda.

Gör så här:

  1. Blanda mjölk och vatten, honung och salt, och värm till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och häll på vätskan, lite i taget.
  3. Blanda sedan i mjölet, börja med 10 dl, känn efter. Degen ska vara ganska lös. (För den som vill vara lite nyttigare går det att byta ut en del av vetemjölet mot fullkornsmjöl).
  4. Låt jäsa i 1,5-2 h.
  5. Häll ut på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl i degen. Dela i 2.
  6. Dra ut och snurra bröden, lägg på plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda i 250 grader i 15 min.
  8. Sänk till 150, grädda i ytterligare 15 min.

Ta ut ur ugnen och låt svalna under en bakduk.