Himmelskt god pumpasoppa

Foto: Agnes Bondesson

En himmelskt god soppa som kan göras både vegetarisk och vegansk. Smaken av kanel tillsammans med pumpa, lönnsirap och äpple gör att soppan får en fantastiskt rund och fin smak.

Dela pumpan på längden och ta bort kärnorna. Värm ugnen till 190 grader. Placera i ugnsfast form och häll lite olivolja, samt salt och peppar på. Låt stå i ugnen i 45-60 min eller tills pumpan är mjuk. Skala äpplena och skär dem i små bitar. Bryn dem tillsammans med löken och kanel tills allting är mjukt.

När pumpan är färdig, ta ut den ur ugnen, gröp ur köttet och lägg det tillsammans med den brynta löken och äpplet. Tillsätt tillräckligt med grönsaksbuljong för att täcka pumpan med ett par centimeter. Om grädde senare ska utelämnas, häll i mer grönsaksbuljong. Låt allting koka upp och låt sen soppan sjuda i 20 minuter. Tillsätt lönnsirap, salt, peppar och en nypa kanel.

Mixa soppan med en stavmixer för att få den len utan bitar. Tillsätt sen grädde (valfritt) efter eget tycke och smak. Värm upp den igen.

Färdig att servera!

Tips! Garnera med lite creme fraiche och persilja eller några äppelskivor.