Kantarellpaj

Foto: Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson från Vegoriket: Den här kantarellpajen blir härligt krämig och en garanterat favorit. Även perfekt att ställa fram på vilken buffé som helst.

Pajdeg

Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop vetemjöl och smör i en bunke. Rör ner vattnet och tryck ihop allt till en smidig deg.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och fodra en pajform, ca 20 cm i diameter, med den.

Nagga med en gaffel och tryck ner ett ark aluminiumfolie i pajskalet. Fyll på med torkade ärtor. Detta för att degen inte ska puffa upp.

Förgrädda pajskalet i 5 minuter. Ta ut pajskalet och lyft ur aluminiumarket med ärtor och grädda pajskalet i ytterligare 5 minuter. Ta ut och sänk värmen till 200 grader.

Kantarellfyllning

Dela kantarellerna i mindre bitar. Fräs i en torr stekpanna tills svampen har släppt allt sin vätska.

Finhacka den gula löken och vitlöksklyftan. Rör ner i svampen tillsammans med smöret. Låt fräsa tills löken har mjuknat.

Strö över mjölet och rör ner grädden. Låt grädden koka in och smaksätt sedan med salt och svartpeppar. Avsluta med att röra ner persiljan.

Bred ut fyllningen i pajskalet och grädda i 15-20 minuter.