Mattias glammiga Boullabaisse

Foto: Mattias Kristiansson

Mattias från Vegoriket: Glammigt guldig buljong blandat med ett helt färgspektra av grönsaker – det här är utan tvekan en av de vackraste grytor jag har skådat. Så vacker att jag gärna låter den stjäla uppmärksamheten från mig på middagar eftersom den råkar vara den perfekta bjudrätten. Jag serverar den alltid med rouille, en halvhet paprikaröra, samt ett riktigt gott surdegsbröd.

Bouillabaisse

Finhacka gul lök och purjolök. Krossa vitlöken. Fräs i olivoljan tills all lök har blivit mjuk och lätt genomskinlig.

Tärna fänkålen och squashen. Skiva morötterna. Häll ner i grytan och låt svettas med löken i några minuter.

Hacka tomaterna grovt och blanda ner tillsammans med persilja, lagerblad, timjan, basilika, fänkålsfrön, saffran, apelsinskal och saft, vitt vin, vatten och buljongtärning. Låt koka upp och sjud tills alla grönsaker är mjuka men fortfarande har kvar lite av sitt tuggmotstånd. Det tar ungefär 15 minuter.

Kasta ner sockerärtorna och låt dem koka med i två minuter tills även de är mjuka.