Pastasås med silkestofu

Foto: Ulrika Andersson

Fördelen med pastasås är just att man kan variera sina ingredienser utefter vad man är sugen på. Välj grönsaker/bönor/kryddor som just du gillar. Här har Ulrika gjort en variant med kikärtor och aubergine.

Så här gör du:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs hacket i en skvätt olja.

Tillsätt krossade tomater, chilipulver, paprikapulver och socker. Krydda med ca 2 tsk salt och några varv med svartpepparkvarnen. Låt koka i 10 minuter.

Tillsätt tofun och mixa såsen med en stavmixer. Tillsätt kikärtorna och låt puttra försiktigt i några minuter.

Skär under tiden auberginen i centimenterstora tärningar. Stek dem i olja i 5 minuter och rör därefter ner dem i såsen.

Blanda såsen med nykokt pasta. Strö gärna lite örtkryddor eller riven ost ovanpå.

Silkestofu är slät, len och dallrig i konsistensen och påminner mycket om hårdkokt äggvita. Den är särskilt populär i Japan där den ofta äts i soppor men även i det malaysiska köket som ingrediens i grytor. Silkestofu kan man ibland stöta på i vanliga matbutiker i tetrapack under märket Blue Dragon, men är lättast att hitta i asiatiska butiker där den ofta säljs i vanliga plastlådor med vatten.