Småbröd med persiljepesto

Foto: Anna Quarnström

Än lyser våren med sin frånvaro, så varför inte ta tillfället i akt och baka supermiljöbröd med persiljepesto? En garanterad färgklick som värmer upp både kropp och kök.

Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, och blanda ut jästen. Häll i olja, salt och havregryn. Blanda sedan i vetemjölet tills du har en smidig deg som inte kladdar. Låt jäsa 30-45 min under bakduk.
Kavla ut degen tunt på mjölat bord. Ett förslag är att kavla ut den i omgångar då nästa steg annars kan visa sig övermäktigt även för den mest inbitne av brödkonstnärer.

Kör alla pestoingredienser i en matberedare tills röran har den konsistens du föredrar. Tillsätt mer olja om du är lagd åt det lösare hållet. Bred ut peston över degen. Nu har vi kommit till det roliga partiet. Vik degen en gång så att peston göms i mitten. Skär sedan långa remsor av hela paketet, en remsa=en bulle. Vik därefter varje remsa en gång till och vrid och snurra den lilla krabaten så att svetten lackar. Avsluta konststycket genom att forma spiralen till en rund bulle. Repetera med resterande remsor.

Lägg så bröden på en plåt och låt jäsa i ytterligare 30 min. Bröden gräddas sedan på 225 grader i 10-12 minuter.

Avnjuts som de är eller som komplement till allt du kan tänka dig.