Sommarfräsch tarte au citron

Foto: Vegoriket

Syrlig, söt och strålande gul. Varje respektabelt patisserie i Frankrike måste ha en smältande god citronpaj. Vegoriket gör den extra oemotståndlig och toppar med vispad grädde.

Så här gör du pajdegen:

Sätt ugnen på 225 grader. Mixa ihop vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare eller nyp ihop för hand i en bunke. Avsluta med vattnet och knåda ihop till en smidig deg. Kavla ut degen på mjölat bakbord och klä en pajform med den. Pricka med en gaffel och ställ in i kylen i minst 30 minuter.

Förgrädda sedan pajskalet i 8-10 minuter eller tills det har blivit härligt gyllenbrunt.

Så här gör du citronkrämen:

Blanda ihop strösocker, maizena, vetemjöl och vaniljsocker i en kastrull. Rör ner grädde, rivet citronskal och citronsaft. Koka upp under ständig omrörning och låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknar. Häll ner citron- krämen i pajskalet och låt svalna helt i kylskåpet.

Pudra med florsocker. Servera eventuellt med vispad grädde (förslagsvis Alpro Airy & Creamy).