Sötpotatis- och morotssoppa med ingefära och chili

Foto: Ulrika Andersson

ULRIKA ANDERSSON: Jag strävar efter att slänga så lite mat som möjligt. Det är viktigt för mig och också en rolig strävan eftersom jag får lov att använda min fantasi när jag finner saker i kyl och skafferi som måste ätas upp!

Av grönsakerna blir det inte sällan en soppa. Gott, nyttigt, snabblagat och svårt att misslyckas med. Dagen jag gjorde denna höstfärgade soppa hade jag också en öppnad burk med smaksatt crème fraiche ståendes i kylen så den fick vara med. För en helt vegetarisk soppa kan fraichen uteslutas, soppan blir krämig ändå, eller använd exempelvis havregrädde eller kokosmjölk istället och krydda lite extra.

Så här gör du:

Hacka lök och vitlök och låt fräsa i olivolja i en stor kastrull, löken ska inte ta färg. Skala sötpotatis och morötter och skär i stora bitar, låt bitarna fräsa med i några minuter. Tillsätt het grönsaksbuljong och riven ingefära och låt koka ca 10-15 minuter, tills potatis och morötter är mjuka. Mixa soppan slät (jag använder stavmixer). Tillsätt crème fraiche/veganskt alternativ och värm upp soppan igen. Smaka av med citron, salt och peppar.