Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Analys

  COP26 dag 1: Nya löften, demonstrationer och en fotobombande president

  Boris Johnson och Joe Biden talade båda under första dagen ac COP26 Foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

  Över 25 000 delegater, företagsledare, kungligheter och världsartister förväntas anlända till Glasgow under denna intensiva tvåveckorsperiod, som inleddes med tal från flera av världsledarna. Den första dagen blev allt annat än händelselös, men trots flertalet nya och uppdaterade löften samt känslomässigt laddade tal lyser konkret politik fortfarande med sin frånvaro. SMB sammanfattar inledningen av det internationella klimatmötet.

  Tal från världsledare

  Flera världsledare talade inför en tänk-på-avståndet-utspridd publik. Värdlandets premiärminister Boris Johnson fick mindre skratt än han förmodligen förväntat sig efter sina James Bond-liknelser om jordens närstående undergång, där han dessutom använde sig av Greta Thunbergs fras från tidigare tal. ”Alla löften kommer bli bla bla bla, för att citera en fras”, sade premiärministern. Även britternas nationalikon David Attenborough delade med sig av sin historia om en natur i långsamt förfall, samtidigt som han ingav hopp till delegaterna:

  Vi är trots allt de bästa problemlösarna som någonsin funnits på jorden. Ni borde få se en underbar återhämtning under er livstid.

  Storbritanniens prins Charles betonade vikten av samarbete för att skapa nämnda återhämtning och tryckte framförallt på vikten av samarbete, men att tiden fullkomligt runnit ur våra händer. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres höll, som han ofta gör, ett passionerat brandtal med ambitionen att inspirera till koalitioner. Han lyfte även fram vikten av klimatanpassning och att vi måste göra allt för att ”rädda framtiden och mänskligheten.”

  Sveriges avgående statsminister Stefan Löfvens tal handlade mycket om att social rättvisa måste genomsyra klimatomställningen. Han uppmärksammade både Sveriges besked om dubblad klimatfinansiering samt att de rika länderna måste ta ett större ansvar i omställningen – ett urvattnat uttalande som fortfarande saknar tillräckliga, konkreta förslag på hur det ska gå till.

  Här kan du se alla talen från dagen.

  Demonstrationer

  Greta Thunberg är självklart på plats i Glasgow och tackade på Twitter för det fina mottagandet. Under måndagen deltog hon i en demonstration anordnad av Fridays For Future i en park i närheten av konferensen, en av många demonstrationer som anordnades runtom i Glasgow under dagen. Budskapet från Greta var tydligt – COP26 kommer inte leverera de konkreta förslag och politik som läget kräver av dem.

   Inne på COP är det bara politiker och människor med makt som låtsas ta vår framtid på allvar och låtsas ta den nuvarande situationen på allvar för de som redan i dag är påverkade av klimatkrisen, sade Greta enligt DN.

  Uppdaterade löften

  Enligt Parisavtalets ska alla länder uppdatera sina Nationally Determined Contributions (NDCs) var femte år. Flera länder har i upprinnelsen till konferensen meddelat sina uppdaterade mål och under första dagen tillkom ännu fler löften.

  • Indiens premiärminister Modi meddelade att landet ska nå klimatneutralitet till år 2070. Indien – som idag är världens fjärde största utsläppare av koldioxid – menar att de har rätt till ekonomisk utveckling och därför inte kan nå klimatneutralitet redan 2050.
  • USA:s president Joe Biden gav inga nya löften om utsläppsminskningar utöver tidigare mål om minskningar med 50-52 procent till 2030 jämfört med 2005, men lovade dock finansiering till en omställningsfond, vilket var både oväntat och högst välkommet.
  • Kanada lovade för första gången finansiering till omställningsfonden, där upp till 1 miljarder dollar ska användas till att fasa ut kolkraft.
  • Storbritannien arbetar för en utfasning av kol i den utvecklade världen till 2030 och i resterande delen av världen till 2040, samtidigt som landet vill plantera en miljard träd.
  • Kinas president Xi Jinping, som redan avböjt inbjudan att delta på plats i Glasgow, valde att skriftligen meddela Kinas klimatmål, som endast var en upprepning av torsdagens utspel. Utöver det menade president Xi Jinping att det är avgörande att utvecklade länder tar ett större ansvar för att hjälpa utvecklingsländer.
  • Sverige gav inga nya löften, men statsminister Löfven fokuserade som sagt mycket på social rättvisa i talet. Det är viktigt eftersom en av de största knutarna att lösa under COP26 är frågan om klimatfinansiering till utvecklingsländer. Löfven nämnde också att Stockholmskonferensen 2022 – ett uppmärksammande av den första internationella klimatkonferensen i Stockholm 1972 kan bli en möjlighet för länder att rapportera och uppdatera sin löften. Läs talet här.
  • Brasilien, en eftersläntrare vad gäller klimatlöften, gav lovande löften om att minska utsläpp med 50 procent och eliminera all illegal avskogning till 2030 samt att bli koldioxidneutrala till 2050. Men löftena bör tas med en nypa salt, då President Bolsonaro har lite trovärdighet i hemlandet vad gäller klimatåtgärder, enligt CNN.

  Tågkaos

  Under söndagen uppstod kaos i trafiken mot Glasgow då ett träd fallit över tågrälsen. Ironiskt nog beror mycket av stöket kring konferensen på vädret, kanske naturens sitt att visa missnöje med förhandlingarna. Samtidigt fortsatte flyget obehindrat skeppa deltagare till konferensen.

  Just extremväder har diskuterats flitigt under klimatförhandlingarnas inledande dagar. Under söndagen släpptes även en ny rapport från Meterologiska Världsorganisationen WMO som varnar för ökade risker av extremväder till följd av klimatkrisen. Rapporten visar med all tydlighet att väderhändelserna som härjat under konferensens första dagar kommer bli allt mer vanliga.

  Rapporten visar utifrån de senaste vetenskapliga rönen hur planeten förändras inför våra ögon. Från havsdjupen till bergstoppar, från smältande glaciärer till skoningslösa extremväder, ödeläggs ekosystem och samhällen över hela jorden, sade FN:s generalsekreterare i ett videouttalande enligt DN.

  En fotobombande fransk president

  En snackis i den svenska delegationen var hur Frankrikes President Macrón stal showen när delegationen skulle ta ett gemensamt foto. Huruvida det glada mötet resulterade i några nya samarbeten får framtiden utvisa, men Stefan Löfven och de resterande deltagarna verkade i alla fall uppskatta den franska presidentens till synes avslappnade sinnesstämning – trots kaotiskt väder, demonstrationer och få konkreta förslag om hur världens länder ska nå Parisavtalets mål om 1,5 graders uppvärmning. Glasgowmötet har bara börjat, fortsättning följer.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!