En miljöminister utan miljöintresse?
Regeringens flitigaste twittrare ger lite utrymme till de frågor hon ansvarar för. Bara en pliktskyldig fjärdedel av innehållet på miljö- och klimatminister Annika Strandhälls Twitter handlar om hennes arbetsområden.
Många höjde på ögonbrynen när Magdalena Anderssons nya regering presenterades efter höstens regeringskris. Per Bolund (MP) efterträddes som miljö- och klimatminister av Annika Strandhäll (S) – ett erfaret statsråd, men som aldrig tidigare visat särskilt mycket kunskap eller engagemang i just miljöfrågor.
En förklaring till utnämningen sas vara Strandhälls erkänt framgångsrika kommunikationsarbete. ”Annika Strandhäll är lite av en kommunikativ naturkraft, så att hon utnämns till uppdraget betyder att S kommer att göra det till en central valfråga”, kommenterade Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg till SMB.
Med över 57 000 följare på Twitter och högst ranking av alla statsråd i Maktbarometern är det ingen underdrift att Strandhäll har stort inflytande på den dagliga debatten i sociala medier. Med andra ord: Kanonläge för att opinionsbilda om hennes nya klimat- och miljöportfölj, kunde man tro.
30 maj hade det gått prick ett halvår sedan Strandhäll tillträdde ämbetet. Sedan dess har den socialdemokratiska regeringen tagit en rad beslut som rimmar väldigt illa med miljömålen – godkännande av gruvan i Kallak, sänkning av bensinskatten och tillstånd för slutförvaret av kärnavfall, för att nämna några.
Hur intresserad är Sveriges miljö- och klimatminister egentligen av sina fokusfrågor? Vi på SMB-redaktionen roade oss med att räkna hur stor andel av ministerns opinionsarbete på Twitter som faktiskt handlar om miljö och klimat.
En knapp fjärdedel miljö
Sedan 30 november 2021 har Strandhäll skrivit 142 egna tweets och delat 653 retweets (vidarespridning av andra kontons tweets). Av dessa handlar enbart 24,7 procent om hennes ansvarsområden. Intrycket är att Strandhäll hellre pratar om frågor som demokrati, jämställdhet och socialförsäkringar.

I januari delar Strandhäll sin första debattartikel som miljö- och klimatminister. Den handlar om sexköp, skriven som ordförande för S-kvinnor. Först 22 januari, nära två månader efter tillträdet, kommer första egenskrivna tweeten om miljö. Den grundar sig på ett pressutskick från branschorganisaitonen SveBio.
Den positiva tonen visar sig hålla i sig. Majoriteten av Strandhälls miljötweets handlar om hur bra Sveriges klimatarbete går.
När vårbudgeten presenteras skriver Strandhäll ingenting om miljö och klimat, men däremot två inlägg om pensioner.
Passivt engagemang

Strandhäll är en flitig delare av tweets från andra konton. Även här lyser miljö- och klimattemat med sin frånvaro.
Extra tydligt blir det retweetsen synas närmare. Till skillnad från de många andra tweets hon delar verkar de flesta miljörelaterade inte ens fokusera på politik, ideologi eller åsikter – det rör sig ofta bara om rent informativa inlägg från Miljödepartementet eller bilder där ministern har taggats i samband med ett möte.
Under maj – en intensiv twittermånad för Strandhäll – är över hälften av de 43 miljörelaterade delningarna kopplade till miljömötet Stockholm+50. Högst rimligt, men egna förslag eller kommentarer lyser ofta med sin frånvaro.
Miljö- och klimatministerns pressekreterare kommenterar till SMB:
Annika Strandhäll är en politiker med bred politisk bakgrund. Utöver hennes statsrådsuppdrag som klimat- och miljöminister ligger hennes hjärtefrågor inom demokrati, jämställdhet och jämlikhet. Hennes Twitterkonto har hon byggt upp under en lång tid och hon är idag en av de mest tongivande politikerna på Twitter. På Annika Strandhälls övriga plattformar Facebook och Instagram handlar inläggen nästan uteslutande om hennes statsrådsuppdrag som klimat- och miljöminister, säger pressekreterare Tove Kullenberg.
Styvmoderligt engagemang?
Twitter är en given plattform för samhällsdiskussion med bred uppslutning från politiker, journalister och andra samhällsdebattörer. Vilka frågor ministrarna väljer att engagera sig i på sociala medier säger något. Miljöministern lär ha sikte på en portfölj som passar hennes intressen bättre efter valet, kanske som jämställdhets- eller socialförsäkringsminister, som miljödebattören Mattias Goldmann konstaterade i samband med Strandhälls utnämning.
Under tiden behandlas den som alltid avgörande miljö- och klimatpolitiken styvmoderligt av ett knapphändigt intresserat statsråd.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till