Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Hur kommer Sveriges klimatomställning se ut efter 11 september 2022? Inför valet har Mattias Goldmann intervjuat riksdagspartierna i podden Klimat for dummies och analyserat svaren hos SMB.

    Klimatfrågan har inte dominerat denna valrörelse. Trots att det objektivt sett är en av de allra viktigaste frågorna på mänsklighetens dagordning. Trots värmerekord och bränder, torka och skyfall i Europa och runt om i världen. Trots att Sverige har bestämt sig för att vara ledande i omställningen – men inte hur det ska gå till. Trots att vi är landet av Greta Thunberg och Johan Rockström. Vad mer som ska krävas begriper jag inte. 

    En timma klimatsamtal per parti, följt av en skriftlig klimatanalys per parti, är därmed unikt mycket. De stora miljöorganisationerna har gjort ett gediget jobb med att kartlägga alla partierna, men då är klimat en av många hållbarhetsfrågor. De stora medierna har haft sin klimatsammanställning eller klimatdebatt, men har då lagt mindre tid och utrymme på alla partier tillsammans än vad vi gjort på vart och ett för sig.

    Huvudsyftet var att ge alla klimatengagerade möjligheten att fördjupa sig, men vi har förstås också dragit lärdomar och slutsatser själva. Här är de fem viktigaste:

    1. Samsynen är bred men grund

    Alla partiers klimatpolitiska talespersoner har ett engagemang i klimatfrågan, alla står bakom Parisavtalet och ingen har backat från de svenska klimatmålen. SD står sen gammalt inte för dem, tycker inte att Sverige ska gå före, men de har inte dragit med sig andra partier, även om KD närmat sig, både i sociala medier och i hur de varnar för riskerna med att Sverige går för snabbt fram.

    Snabbare fram vill trion C, MP och V gå, de två första med tydligt skärpta klimatmål (klimatneutral 2040 respektive ”nära noll” 2035) och V med helt fossilfri 2035. Hur målen ska nås är otydligt: Linus Lakso från MP erkänner utan omsvep att deras färdplan inte är utsläppsberäknad, och då är den ändå långt mer ambitiös än de flesta andra partiers.

    2. Klimatmålen för 2030 är hotade 

    Kring Sveriges enda sektorsmål i klimatramverket – 70 procent minskad klimatpåverkan i transportsektorn 2010-2030 – finns samma enighet, men i praktiken är målet och Sveriges ledartröja akut hotat.

    Samtliga partier på Kristerssons sida vill sänka skatten på bensin och diesel mer än EU ens tillåter, och dra ner reduktionsplikten till EU:s lägsta gemensamma. Medan L anger att det är för att dra upp de gemensamma ambitionerna, anger KD:s partiledare att nivån tvärtom ska vara så låg i många år. S vill förlänga skattesänkningen och ville skicka en check till alla som äger bil.

    Samtliga dessa partier har bevisbördan på sig. Naturvårdsverkets kalkyler visar att det är de mest verkningsfulla styrmedlen som nu urholkas, försvagas och skjuts upp – vad föreslår de istället? 

    3. Klimatet är på undantag – och därmed också dess talespersoner

    Inför öppen ridå ändrade V sin klimatpolitik så kraftfullt att dess talesperson Jens Holm avgick, och hans efterträdare har märkbart svårt att försvara delar av kursändringen. Men hon är inte ensam – till exempel förklarar Socialdemokraternas företrädare delar av regeringens fossilbränslestimulanser med att ”det var panik” i politiken.

    Sammantaget ger det en bild av att de klimatpolitiska talespersonerna inte är så centrala i sina partiers klimatpåverkande politik som man kan tro – oftast berörs förstås också andra områden, och då är det andra inom partierna som drar längsta strået.

    4. Klimatet kan vara ett samlande kitt för en ny regering

    Samtliga partier utom SD är fortsatt överens om de svenska klimatmålen – en så bred och långsiktig enighet finns knappast på något annat område. Alla åtta riksdagspartierna är rentav överens om att Sverige bör ha kompletterande klimatmål för vår konsumtion och Sveriges export.

    Även om SD:s Kinnunen i Klimat for Dummies har rätt i att enigheten delvis beror på att överenskommelsen är vag, finns här något att bygga på. Det gäller också behovet av mer el, utbyggt elnät, snabbare tillståndsprocesser, bättre laddinfrastruktur, fler elfordon och – mer övergripande – en ny energiöverenskommelse.

    Att Sverige ska vara ett föregångsland samlar också en bred majoritet långt över blockgränserna. Enbart SD är uttryckligen emot även om också KD uttrycker farhågor om att det skulle kunna vara skadligt för näringslivet om Sverige är för långt före – en oro som bör kunna stillas av näringslivets klimatupprop där de uppmanar politiken att göra mer för ett svenskt klimatledarskap. 

    5. Vi avgör – även efter valet!

    Vilket valresultatet än blir så får vi en politisk konstellation som måste förhandla, kompromissa och kohandla. Hur bra det går för vår gemensamma framtid, för Sverige som föregångsland och för klimatmålen vi enats om, avgörs i detta tragglande, gång på gång under hela denna avgörande mandatperiod som ligger framför oss.

    Alla vi som vill mer för klimatet har en uppgift som bara börjat när vallokalerna stängts och rösterna räknats. Tillsammans vinner vi!


    Mattias Goldmann är klimatdebattör och författare till boken Klimatsynda!. Lyssna på podden Klimat for dummies och läs analyserna av varje parti:

    L säger en sak men gör en annan
    V är otydliga om klimatet
    Fossilt i fordonsflottan med KD
    S låter samarbetspartierna ta smällen
    Gör upp med ert förflutna SD – ända in i närtid
    Högst förtroende för MP – här är klimatfrågetecknen
    Gröna ingångsvärden är välkomna, C
    Var den vuxne i rummet, M

    Vill du veta mer? Läs SMB:s granskningar av partiernas miljöpolitik. All vår valbevakning hittar du under Val2022.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.