Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Funderar du över vilket parti du ska rösta på? SMB sammanfattar partiernas miljö- och klimatpolitik inför valet 2022. Hela granskningen hittar du under respektive parti nedan*.

    Centerpartiet

    Toppen för klimat, botten för biologisk mångfald. C är ett liberalt alternativ för den som vill se mer förnybar energi. De får klimatberöm av miljöorganisationer för sina förslag om förnybar energi, skärpta klimatmål, utfasning av fossila subventioner och stärkt cirkulär ekonomi. Men när det handlar om biologisk mångfald vill partiet försvaga strandskydd och miljöhänsyn i brukandet av skogen, till exempel genom att minska anslagen till skydd av värdefull natur.

    Läs granskningen här

    Kristdemokraterna

    Är en röst på KD en röst för miljön? Det korta svaret är nej. Partiet vill att andra länder ska göra mer, trots att Sverige har väldigt hög miljöpåverkan per capita. Den övriga politiken består framför allt av förhoppningar om koldioxidlagring och nya kärnkraftreaktorer, åtgärder som enligt forskningen skjuter utsläppsminskningarna på framtiden. I granskningar hamnar KD i bottenskiktet bland partierna och bedöms på flera håll ha motarbetat en bättre miljö- och klimatpolitik. Bensinvurmande, stort fokus på oprövad teknik och försök att lägga miljöskulden på andra länder gör Ebba Buschs parti till ett tveksamt miljöval.

    Läs granskningen här

    Liberalerna

    Bred energipolitik, mer varierat skogsbruk och andra löften i valrankingar ger L en grön fjäder i den blå hatten. Men utvärderingar visar att Liberalerna lovar runt men håller tunt – kommer de hålla sina löften nästa mandatperiod? L är energifokuserade teknikoptimister med övertro till koldioxidinfångning. Med ambitiösare förslag än M, KD och SD är L ändå en okej borgerlig miljöröst. L kan talk the talk – nu gäller det att de ska börja walk the walk.

    Läs granskningen här

    Miljöpartiet

    Miljöpartiet – så bra för miljön som namnet antyder? Ja, i alla fall jämfört med de andra riksdagspartierna. De toppar miljöorganisationernas utvärderingar och har trots sin nätta storlek förhandlat igenom en hel del miljö- och klimatåtgärder med tidigare regeringspartnern S. Vissa frågetecken om hur alla förslag ska genomföras kvarstår, men partiet gör uppenbarligen skäl för sitt namn. De är dessutom nästan ensamma om att prata om en omställning som spänner över hela samhället istället för enstaka punktinsatser. MP kan ta åt sig en stor del av äran för de miljö- och klimatsatsningar som genomförts under mandatperioden.

    Läs granskningen här

    Moderaterna

    Moderaternas miljöpolitik ligger långt ifrån vad som krävs enligt forskningen. M vill profilera sig som klimatparti, men har överlag velat sänka ambitionerna i miljöpolitiken senaste mandatperioden. Politiken kännetecknas av knapphändiga klimatlöften, hopp om framtida oprövad teknik och förskjutet ansvar till andra länder, samtidigt som förslag om biologisk mångfald och naturskydd lyser med sin frånvaro. Bristen på ambition och bredd placerar M bland de lägst rankade partierna i miljöorganisationernas valgranskningar.

    Läs granskningen här

    Socialdemokraterna

    Socialdemokraterna vill ha mer av samma gamla vanliga industripolitik och business as usual. Otillräckligt, menar såväl forskare som miljöorganisationer och interna S-kritiker. Med gröna batterifabriker och stålverk vill Magdalena Andersson profilera storskaliga industrisatsningar som den bärande pelaren i S miljöpolitik. S-MP-regeringen levererade hyfsat på miljö- och klimatfronten, men sedan S blev ensamma har miljöambitionerna sjunkit. Partiet delar ut bonuspengar till bilister och aviserar mycket kraftiga subventioner av elektriciteten, istället för att som en rad andra EU-länder ta initiativ till sparkampanjer. S-regeringen har även aktualiserat lägre ambitioner inom EU:s utsläppshandel, öppnat upp för onödiga gruvor och lagt flera miljö- och klimatsatsningar på is.

    Läs granskningen här

    Sverigedemokraterna

    Vill du rösta på ett parti som inte kommer lyfta ett finger för att lösa miljö- och klimatproblemen? Då är Sverigedemokraterna partiet för dig. SD kommer klart sist i miljöorganisationernas granskningar och är det enda partiet som motsätter sig Sveriges klimatmål. De har på gränsen till obefintliga förslag för att minska Sveriges klimatpåverkan och bevara den biologiska mångfalden. Med återkommande forskningsförnekande uttalanden och slaktad miljöbudget blir SD ett bottennapp i miljöpolitiken.

    Läs granskningen här

    Vänsterpartiet

    Nooshi Dadgostars parti vill satsa mycket pengar på klimat och miljö genom industrisatsningar. Vänsterpartiet har en på pappret stark klimat- och miljöpolitik med många stora satsningar och tydligt rättviseperspektiv. Fokus ligger på storskalighet och industri. Partiet har det gångna året fått skarp kritik för sin rejäla sväng i klimatpolitiken, som bland annat inneburit sänkt drivmedelsskatt och nedtonat fokus på konsumtionens miljöpåverkan. Det har gjort att partiet tappat i rankingen hos miljöorganisationerna. Åtgärderna är annars många och har stor potential – men klarar V att prioritera miljö och klimat i skarpt läge?

    Läs granskningen här


     Följ SMB:s valbevakning.
    *Partierna listas i alfabetisk ordning. SMB är fristående och politiskt oberoende.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.