Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Analys Nyheter

    Paradoxernas Kina: Smutsig utsläppare eller förnybar förebild?

    Kina är känt för sina paradoxer, varav en handlar om energi. Ett land med världens största energikonsumtion och som storsatsar på kolkraft. Samtidigt som landet också är världens största producent av förnybar energi. Hur ska vi förstå Kinas förhållande till energi?

    Kina är en av de största energikonsumerande länderna i världen, med en energikonsumtion som dessutom har ökat markant de senaste åren. Kina är också den största konsumenten av kol i världen och kol står för en betydande del av landets energiproduktion.

    Kina – världens kolnation

    Faktum är att Kina blivit den största bidragsgivaren till den globala uppvärmningen, vilket beror på att Kina bränner mer än hälften av världens kol. Dessutom godkände Kina ny kolkraft för hundratals miljarder kronor bara förra året.

    Dessutom har importen av olja och gas från Ryssland ökat dramatiskt sedan invasionen av Ukraina. Detta har lett till oro över att Kina kommer att fortsätta använda fossila bränslen i stor utsträckning. Det kommer att göra det svårare att nå målen för att minska utsläppen av växthusgaser och bromsa klimatförändringarna i världen.

    Industrikluster del av att driva utvecklingen av förnybar energi

    Men som ett land fullt av paradoxer, har Kina parallellt med den stora användningen av fossila bränslen ökat sin användning av förnybar energi, såsom sol-, vind- och vattenkraft. Kina är till och med identifierad som den största producenten av förnybar energi i världen.

    En starkt bidragande orsak till att användningen av förnybar energi är på uppgång i Kina, är framväxande gröna företagskluster. Dessa har stor påverkan eftersom de står för nästan en tredjedel av Kinas totala koldioxidutsläpp.

    Genom att samarbeta och dela resurser inom företagsnätverken har nu kinesiska företag börjat sänka sin energikonsumtion. Det, tillsammans med utvecklingen och användningen av nya teknologier för att öka användningen av förnybara energikällor, verkar vara ett framgångsrecept för Kina.

    Ett exempel är staden Baoding i provinsen Hebei, som är känt för sin tillverkning av solpaneler. Här har företag inom industrin samarbetat för att utveckla nya solkraftsteknologier för att effektivisera produktionen av solceller. Resultatet har varit att Baoding nu är en av de största producenterna av solpaneler i världen.

    Ett annat exempel är staden Yixing i provinsen Jiangsu, känt för sin tillverkning av solvattenberedare. Här har företag i klustret samarbetat för att utveckla nya teknologier för att förbättra effektiviteten och prestandan hos solvattenberedare. Resultatet har varit en ökad användning av solvattenberedare i hela Kina.

    Bakomliggande orsaker till ökade satsningen på förnybar energi

    Forskning visar att den här utvecklingen beror på att olika slags smarta lösningar används i kinesiska industriområden för att främja en hållbar framtid. Forskarna beskriver hur tekniker som Internet of Things (IoT) och Artificiell Intelligens (AI) används för att övervaka och optimera resursanvändningen, minska avfallet och förbättra den allmänna livskvaliteten.

    De belyser även de policyramverk som har införts för att främja utvecklingen av smarta städer och industriområden i Kina, som inkluderar subventioner och skattelättnader för företag som investerar i förnybar energi.

    Sedan bör man titta på vem som satsar på förnybar energi – är det Kina, eller är det företagen?

    Smutsig utsläppare eller förnybar förebild?

    Så hur ska man se på Kinas relation till energi: en smutsig utsläppare som fortfarande satsar på kolkraft, eller en förebild som satsar hårt på förnybar energi inom industrierna? Tyvärr blir svaret jakande på båda, men Kina visar åtminstone att inte allt i världen går åt fel håll. Man kan göra fel, men också rätt.

    Utvecklingen i Kina indikerar även att det finns all orsak att fortsätta sätta press på företag, särskilt då de ofta har någon eller några kopplingar till Kina och andra länder som inte helhjärtat brinner för hållbarhet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.