Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Analys

    Partigranskning: Vad vill MP göra för miljön?

    Foto: Miljöpartiet

    Fossil utfasning, fokus på helhetsomställning och högst betyg från miljöorganisationerna. MP kan ta åt sig en stor del av äran för de miljö- och klimatsatsningar som genomförts under mandatperioden.

    Sammanfattning

    Miljöpartiet – så bra för miljön som namnet antyder? Ja, i alla fall jämfört med de andra riksdagspartierna. De toppar miljöorganisationernas utvärderingar och har trots sin nätta storlek förhandlat igenom en hel del miljö- och klimatåtgärder med tidigare regeringspartnern S. Vissa frågetecken om hur alla förslag ska genomföras kvarstår, men partiet gör uppenbarligen skäl för sitt namn. De är dessutom nästan ensamma om att prata om en omställning som spänner över hela samhället istället för enstaka punktinsatser.

    Miljöpolitiken enligt partiet 

     I miljöavsnittet i partiprogrammet ligger fokus på livsstil och resurser. MP lyfter att industrisamhället och den tekniska utvecklingen har gett många ett bättre liv, men att dessa också lett till exploatering av naturresurser och utarmad biologisk mångfald. Vikten av att minska användningen av ändliga resurser lyfts fram tydligt och naturen står i centrum.

    Miljöpartiet vill (i urval):

    • Se en total utfasning av fossil energi och fossila bränslen
    • Göra det enkelt och billigt för var och en att återanvända och reparera saker i stället för att köpa nytt
    • Återskapa naturskogar, våtmarker och andra utsatta vegetationstyper, för att öka den biologiska mångfalden
    • Använda ekonomiska styrmedel och lagstiftning för att uppnå bättre hushållning med energi och material
    • Att Sveriges utsläpp av växthusgaser per person snarast minskar till en globalt hållbar nivå
    • Att konsumtion som har negativ klimatpåverkan, såsom fossilt drivna transporter, fossil energi och animalier, ska minska 
    • Fasa ut klimatskadliga subventioner och låta klimatmålen ska styra investeringarna i infrastruktur 

    För eller emot…

    Källor: Naturskyddsföreningen, Di, DN & WWF.

    Budget (S+MP)

    I höstas anslog regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet 21,9 miljarder till miljö och klimat (utgiftsområde 20), vilket är 3,7 miljarder mer än år 2021. Här återfanns bland annat ökade satsningar på Klimatklivet, ett investeringsstöd till kommunerna, och jämfört med tidigare ett kraftigt höjt anslag på 500 miljoner till kommunal klimatanpassning och skredskydd.

    Trots höjningen översteg de förväntade intäkterna från miljö- och klimatområdet utgifterna. Koldioxidskatten förväntades ge 22 miljarder till statskassan, och ytterligare miljö- och energiskatter bidrar med 7,2 miljarder till. 

    Totalt förväntades statens inkomster under 2022 uppgå till 1191 miljarder, vilket innebär att totala klimat- och miljöbudgeten uppgick till strax under 2 procent av de förväntade intäkterna. En minst sagt svag insats för att tackla klimatkrisen och artutdöendet.

    Det finns dock fler poster med miljö- och klimatanknytning. Inom energiområdet lades en väsentlig del av de (blygsamt) anslagna 4,46 miljarderna på elektrifiering, forskning och energiomställning. Inom utgiftsområde Kommunikationer såg det mörkare ut. Av 74 miljarder kan få poster anses ha positivt inflytande för klimatomställningen, snarare tvärtom. Samtidigt beräknar också Naturskyddsföreningen att över 30 miljarder varje år läggs på fossila subventioner.

    I S och MP:s budget avsattes två miljarder kronor för att rädda biologiskt värdefull fjällnära skog från avverkning. Syftet är att komma närmare det långt ifrån uppnådda miljömålet om bevarad biologisk mångfald.

    MP i andra granskningar

    Miljöpartiet svarar ja till samtliga 22 förslag i Naturskyddsföreningens valenkät, likaså för WWF:s samtliga 24 förslag avseende miljöpolitik för kommande mandatperiod. 

    WWF:s enkät innehåller några frivalssvar, bland annat om med hur många procent EU:s utsläppshandel ska minska utsläppen med till år 2030, jämfört med 2005. MP svarar 70 procent och lägger sig därmed i täten tillsammans med V.

    Miljöpartiet hamnar också högst upp på miljöprispallen för nuvarande fyraårsperiod i Naturskyddsföreningens kartläggning av senaste mandatperioden. Att S-regeringen, efter MP:s sorti från regeringen, redan fattat flera beslut som varit dåliga för miljön och lagt viktiga utredningar i byrålådan ”ger en tydlig indikation om att MP spelade en viktig roll för den förda miljöpolitiken i regeringssamarbetet”, skriver Naturskyddsföreningen.  

    MP är det parti som bedöms ha den politik som kommer närmast möjligheten att nå internationella klimatmål, enligt DN:s Forskarkommentaren. Det behövs dock mer resonemang kring hur alla åtgärder ska genomföras, och hur MP tänker skapa social acceptans för klimatomställningen.

    Kommunikation & prioriteringar

    Hela Miljöpartiets valkampanj handlar om miljö och klimat – det råder ingen tvekan om att profilfrågan prioriteras. I retoriken betonar partiet att lösningarna som krävs för att bekämpa klimatförändringarna finns, men att det krävs såväl modig politik som en jämlik fördelning – både när det gäller ekonomi och mellan stad/land – för att vända utvecklingen. Däremot har de svårt att nå fram till alla väljargrupper. MP är relativt ensamma om att angripa överkonsumtion som ett problem.


    Följ SMB:s valbevakning.

    Mattias Goldmann: ”Högst förtroende för MP – här är klimatfrågetecknen”

    Fler partigranskningar:

    Centerpartiet
    Kristdemokraterna
    Liberalerna
    Moderaterna
    Socialdemokraterna
    Sverigedemokraterna
    Vänsterpartiet

    Faktarutan

    Förklaringar
    *Differentierad vägskatt = lägre bränsleskatt i glesbygd, högre i stad
    ** Kärnkraft. Miljöpartiet vill fasa ut kärnkraften och ersätta med förnybart.

    Budget: I den så kallade höstbudgeten redogör regeringen och oppositionspartierna för huvuddelen av sin politik kommande år. SMB har tittat närmare på budgetförslagen partierna ville genomföra under 2022.

     

    Vilka är era viktigaste miljöfrågor?

     

    Lorentz Tovatt, Klimat- och energipolitisk talesperson:

     

    – Ta fram en nationell koldioxidbudget för Sverige och skärp de klimatpolitiska målen. Regeringen ska utse en ansvarig myndighet för att ta fram en vetenskapligt grundad nationell koldioxidbudget för att Sverige ska leva upp till sin del i Parisavtalet, med hänsyn tagen till rättviseaspekter och tillämpning av försiktighetsprincipen. 

     

    – Inför en omställningslag för alla fossila verksamheter i syfte att helt fasa ut kol, olja och fossilgas. Upprätta och genomför en nationell plan för total utfasning av fossil energi. Fossil användning i Sverige ska ha upphört 2030. 

     

    – Minska flygets klimatpåverkan genom höjd flygskatt, stopp för utbyggnad av Arlanda, en stängning av Bromma flygplats och de regionala flygplatser där det finns välfungerande tågförbindelser.

     

    – Bygg ut järnvägen i hela landet, med nya stambanor för höghastighetståg och rusta upp befintlig järnväg. Utbudet av nationell och regional kollektivtrafik ska öka i hela landet.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.