Vänsterpartiet: Öka energiproduktionen och stoppa elkablar till Europa

Vänsterpartiets partistyrelse presenterade under torsdagen sitt förslag till valplattform där de lyfter fram klimatomställningen som en av sina prioriterade frågor inför valet 2022. Själva huvudfokuset i omställningspolitiken ligger på industrin.
Från partistyrelsen tror vi att det krävs massiva investeringar för att ställa om i synnerhet industri- och transportsektorn. Därför att vi ser att det går alldeles för långsamt där. Politiken har överlämnats i allt för stor utsträckningen till marknaden för att lösa omställningen och vi ser att det inte funkar, säger Hanna Gedin från partistyrelsen under Vänsterpartiets presskonferens.
Att Vänsterpartiet väljer att prioritera klimatfrågan, och samtidigt gör den nästintill synonym med industripolitik, liknar den linje Magdalena Andersson presenterade i regeringsförklaring. Då talade statsministern om att Sveriges utsläpp ska minskas genom att ”driva på den gröna industriella revolutionen”, en industripolitik som också enligt Andersson skulle leda till fler jobb i Sverige. I förslaget till valplattform skriver nämligen Vänsterpartiet:
Industrier ska ställa om från fossilt till fossilfritt med hjälp av stora statliga investeringar och Vänsterpartiet föreslår en grön omställningsfond där staten använder sina ekonomiska muskler och där pengar förs över från företag som smutsar ner till klimatvänlig produktion. Det är viktiga och nödvändiga investeringar, och det kommer också skapa väldigt många nya jobb över hela landet genom infrastruktursatsningar på järnväg, vägar, energi, bostäder och välfärd.
Den gröna politiken som presenterats av de röda partierna i Sverige, har alltså hittills saknat bredare fokus på andra typer av miljöfrågor, och på annan typ av klimatpolitik, än den som kan skapa mer jobb i industrin.
Motsätter sig utbyggnad av elkablar till Europa
För att den här industriomställningen ska vara möjlig, skriver man i förslaget till valplattform att den svenska elproduktionen kraftigt bör öka och att staten ska investera i förnybar energi. Vänsterpartiet har även tidigare visat att man vill göra den svenska elproduktionen till en valfråga. I december skrev partiledaren Nooshi Dadgostar en debattartikel tillsammans med energipolitiska talespersonen Birger Lathi, om att man krävde ett stopp för utbyggnaden av elkablar till Europa. Då argumenterade vänsterpartisterna för att den klimatneutrala elen som produceras i Sverige behöver stanna här, för att kunna producera fossilfritt stål och batterier som båda är viktiga i omställningen.
Just det här förslaget om att stoppa utbyggnaden av elkablar har kritiserats både från höger och vänster. Centerpartiet svarade i en replik i DN att det rörde sig om ”energinationalism”:
Den gemensamma europeiska energimarknaden är en förutsättning för att Europa ska kunna fasa ut fossil energi och minska utsläppen. Genom att exportera grön el till våra grannländer ökar Sverige lönsamheten och utbyggnaden av förnybar energi, samtidigt som möjlighet att importera energi när brist uppstår kvarstår.
Och från ledarplats på ETC argumenterade Johan Ehrenberg att Vänsterpartiets förslag var ett ”ideologiskt magplask”, och en politik som närmar sig Sverigedemokraternas energipolitik:
Ett socialistiskt parti ska vara kritisk mot marknaden, mot manipulationer och mot orättvisa elområden som gör att vi inte gemensamt har samma förutsättningar i landet, men att vara emot tekniken, kablarna, energiexport och -import är att förstöra framtiden i förväg.
Snarare än att inspireras av Sverigedemokraternas energipolitik, är det mer troligt att Vänsterpartiet kollat på sina norska grannar, där partiet Røtt inför Stortingsvalet 2021 drev en hård politik mot elkablar och ytterligare norsk elexport. Då argumenterade man också för att elen behövdes i norsk industriomställning.
Det kan dock vara svårare att förstå den svenska vänsterns argumentation, då den norska elproduktionen till 95 procent kommer från vattenkraft. Det är alltså el som kan regleras efter behov. Vänsterpartiets vill i stället storsatsa på vindkraft för att möta industrins behov, vilket gör Sverige beroende av elimport under kalla och vindstilla dygn.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till