Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Kan Sverige bli en föregångare i Katowice?

    Foto: Ulf von Sydow

    Den 22 november presenterade Meteorologiska världsorganisationen WMO en klimatsammanställning för år 2017 där generalsekreterare Petteri Taalas skriver att ”fönstret för möjligheter att agera är närapå stängt”. Bakgrunden är de ständigt stigande halterna av växthusgaser i atmosfären. Tron att klotet ska klara 1,5-gradersmålet upprätthålls av de som inte ser, inte hör eller är ängsliga för sina mandat, det skriver Ulf von Sydow.

    Strax efter WMO:s sammanställning rapporterade UNEP, FN:s miljöprogram, att utsläppskurvorna inte viker nedåt. I norra delarna av Sverige har vintertemperaturerna redan höjts 3-4 grader. Ju närmare polerna vi är desto större påverkan, 1,5-gradersmålet är ett globalt riktmärke.  FN-chefen António Guterres är snabbt ute och twittrar efter WMO-rapporten och säger att ”det finns ännu fler anledningar för snabbt och ambitiöst agerande” vid FN´s klimatmöte i Polen. I Jämtland anordnas två vinter-VM 2019, alpint i Åre i februari och skidskytte i Östersund i mars. Detta vill vi göra fler gånger! Pålitliga vintrar är en överlevnadsfråga för oss, besöksnäringen omsätter 5 miljarder kr/år i länet. 

    Betydelsen av föregångare kan aldrig underskattas. Media fylls idag av ”dåligt samvetes”-artiklar riktade till oss semestertörstande medborgare samtidigt som det ena mer exotiska resmålet än det andra pumpas ut. Black Friday, Black Week och Singles Day – köpcirkusen rullar vidare med flygreserabatter och Handelns Utredningsinstitut spår att decemberhandeln ska landa på 80 miljarder kronor, nytt rekord som vanligt. Det är vårt framtida klimat som tar stryk.

    Klimatmötet i Katowice har just börjat. Den ständigt pågående resecirkusen som klimatkonventionsarbetet innebär behöver föregångare. Svenska delegater, av alla kategorier, bör fundera över sina resmönster när nu mötet finns inom båt- och rälsbunden närhet. En nattfärja från Nynäshamn och sex timmar tåg i Polen så är du framme i Katowice.

    Kom ihåg vad IPCC skrev i 1,5-gradersrapporten i oktober: ”Att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader kräver snabba, långtgående och aldrig tidigare skådade förändringar av samhällets alla delar.” Om Sveriges officiella delegater, bevakande journalister, deltagande näringsliv och en argumenterande miljörörelse tar tåget till Katowice visar man för världen att vi, som gärna kallar oss världens mest progressiva land inom klimatområdet, är redo till aldrig tidigare skådade förändringar av samhällets alla delar. 

    Den som invänder att det tar alldeles för lång tid med tåget är antingen dålig på planering, rider på höga hästar eller förstår inte situationens allvar och betydelsen av att vara en trovärdig förhandlare och deltagare i Katowice.

    Ulf von Sydow, tidigare ordförande Svenska Naturskyddsföreningen och Hållbarhetsinspiratör för Skidskytte-VM 2019

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.